Перегляд відкритого показу «Наша мова калинова» в базовому ЗДО №11 «Світлячок»

«Шануймо рідну мову»

«Як гроно виноградної лози,
плекаймо мову, пильно й  ненастанно…»

Максим Рильський

Формування шанобливого ставлення до рідної мови у дітей дошкільного віку – один з напрямків національно-патріотичного виховання сучасного закладу дошкільної освіти. Це система роботи, що ведеться упродовж всього дошкільного дитинства. Велика увага приділяється вивченню педагогічної спадщини видатних українських педагогів – К. Ушинського, С. Русової, В. Сухомлинського. Значний внесок в дослідження цієї теми внесли і сучасні науковці А. Богуш, Н. Гавриш. Дуже важливо, щоб досвід педагога-дошкільника ґрунтувався на глибоких знаннях педагогічної спадщини та сучасної наукової думки. Особливої уваги заслуговує і напрацьований досвід педагогів-дошкільників. Адже найкраще навчаєшся під час практичних форм  роботи.

Днями в базовому закладі дошкільної освіти № 11 «Світлячок» відбувся перегляд відкритого показу «Наша мова калинова» в середній «А» групі. Заняття підготувала і провела молода вихователька Уляна Грицай.

Впродовж заняття немов українське намисто нанизувала на червону ниточку: дидактичну вправу «Що ми знаємо про Україну» (з використанням ІКТ), виставку книги з розглядом портретів видатних українських поетів, декламування віршів про рідну мову, мовленнєву гру «Скажи лагідно» (метод «Мікрофон»), казкову вікторину, гру-ребус «Яка наша мова» (з використанням ІКТ), дидактичну гру «Що означає цей вислів?», мовленнєву вправу «Намистинки рідної мови». Особливості заходу додавали музичні замальовки: інсценізація колискової «Котику сіренький», руханка «Рідна мова» під заспів Марічки Бурмаки.

Вихователька продемонструвала уміле володіння дитячим колективом. Проявила толерантну та довірливу комунікацію під час різних форм роботи. Інтерактивні вправи сприяли високому рівню зацікавлення та активності дітей впродовж усього заняття.

Наша мова – наша зброя. В умовах сьогодення ми це добре розуміємо. То ж плекаймо любов до рідної мови з раннього дитинства.  Говорімо про це з дітьми. Виховуймо до неї шанобливе ставлення. Надихаймо дітей власним прикладом. Українська мова сьогодні – це наш національний оберіг.

Людмила Разумна, вихователь-методист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *