Відкритий показ заняття з дітьми середньої «А» групи «Я і моя сім’я» в базовому ЗДО №11 «Світлячок»

«Шануймо свою родину. Міцна родина – міцна країна!»

Виховання високих духовних цінностей особистості неможливе без формування моральних якостей – шанобливого ставлення, поваги до батьків, найрідніших і найдорожчих людей. Психолого-педагогічні дослідження одностайно доводять, що дошкільний вік є періодом початкового становлення особистості. Саме у перші роки життя закладаються основи гуманізму, розвиваються моральні уявлення, почуття, звички, які визначають подальший розвиток особистості.

Для формування у дітей 5-го року життя шанобливого ставлення до дорослих необхідна система роботи, що має вестися у трьох напрямках: накопичення елементарного морального досвіду, утвердження практичного досвіду моральної поведінки стосовно дорослих і формування моральних мотивів поведінки.

Органічним доповненням до реалізації завдань програми «Українське довкілля» щодо виховання шанобливого ставлення до своєї родини стала програма соціально-фінансової освіти дітей дошкільного віку «Афлатот».

З метою підвищення фахової майстерності педагогів-дошкільників з питань реалізації ідей програми щодо формування соціального досвіду дітей дошкільного віку 23 березня  в базовому закладі дошкільної освіти №11 «Світлячок» проведено відкритий показ заняття з дітьми середньої «А» групи «Я і моя сім’я». Показ підготувала і провела досвідчений педагог Наталія Слотило.

Найкраще діти навчаються від самих дітей. Ось цього разу в гості завітав хлопчик Афлатун, якому діти розповідали про сім’ю. Разом з ним і своїм вихователем склали родинну квітку. Дошкільнятам було цікаво викладати квітку своєї родини. ЇЇ центром була сама дитина. А ось чи добре діти впізнають за описом своїх рідних? В цьому допомогла дидактична гра «Впізнай, хто це?».

У дидактичній грі «Так чи ні?» вихователю вдалось повправляти дітей у розв’язанні важливого завдання – визначити свою поведінку у життєвих ситуаціях в родинному колі. А якою веселою була руханка в колі друзів. Виявляється, що Афлатун теж любить музику і рух.

Діти 5-го року вже цілком свідомі, якою турботою оточують їх рідні, ідентифікують за розподілом обов’язків. Та Афлатун приготував сюрприз для своїх друзів – чарівну скриньку. З її допомогою гостю вдалося пояснити дітям поняття «сімейний прибуток» та «сімейні витрати». На заняття завітав ще й братик Афлатуна.  У своїй валізі він привіз цікаві речі. Ось тільки потрібно було визначити «Кому належить ця річ».

Як пояснити дітям вислів «Дерево роду»? Погляньте на дерево і одразу стане зрозуміло, що стовбур дерева – це наші бабусі і дідусі. Могутні гілки – наші мама і тато, а де ж наші діти? Дошкільнята уявили себе листочками на міцних гілках. Вони їх вирізали і наклеювали на дерево, висловлюючи найкращі побажання для своєї родини. Дитячі побажання – це унікальна можливість поринути у світ дитячих мрій. Про що мріють п’ятирічні діти??? Про здоров’я, про поповнення в родині (діти дуже мріють про сестричку і братчика) і про ПЕРЕМОГУ!

Брати Афлатунчики відлетіли на свою планету до своєї родини та пообіцяли обов’язково повернутись.  А завдання педагогів і батьків докласти всіх зусиль, щоб дитячі мрії здійснились. Тримаймо свій педагогічний фронт.

Людмила Разумна, вихователь-методист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *