Впровадження міжнародної програми «Афлатот» в освітній процес базового ЗДО №11 «Світлячок»

Підвищуємо рівень соціальних прав та фінансової освіти дітей дошкільного віку

На виконання наказу МОН України від 22.01.2016 №46 «Щодо упровадження основ соціальної і фінансової освіти дітей дошкільного віку» у 2016 році розпочато впровадження міжнародної програми «Афлатот» в освітню діяльність закладів дошкільної освіти Львівщини.

Роботу над проектом очолила головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи Департаменту освіти і науки ЛОДА Любов Зеленко. Координатором проекту стала досвідчений педагог Дарія Строкач, вихователь-методист ЗДО м. Городок. До участі в проекті залучені ЗДО №171 м. Львова, ЗДО №17 м. Червонограда, ЗДО с. Оброшино, ЗДО с. Переможне, ЗДО №5 м. Сокаля.

З вересня 2022 року розпочато впровадження програми в освітню діяльність базового закладу дошкільної освіти (ясел-садка) №11 «Світлячок» Дрогобицької міської ради Львівської області.

7 лютого 2023 року на базі закладу відбувся проблемний семінар «Підвищення рівня соціальних прав та фінансової освіти дітей дошкільного віку. Впровадження програми комплексного соціального та фінансового навчання для дітей дошкільного віку «Афлатот»». В роботі семінару взяли участь Михайло Марченко, заступник начальника відділу освіти Дрогобицької міської ради з питань дошкільної освіти, Леся Цінцірук, директор ЗДО №11, Людмила Разумна та Лариса Коваленко, вихователі-методисти ЗДО№11, Галина Грицай, директор ЗДО «Сонечко» с. Рихтичі, Оксана Вовків, директор ЗДО «Лис Микита» с. Нагуєвичі, вихователь-методист ЗДО «Сонечко» с. Рихтичі Юлія Михлик. Модератором семінару була Людмила Разумна, вихователь-методист ЗДО №11.

З вітальним словом до учасників семінару звернувся заступник начальника відділу освіти з питань дошкільної освіти Дрогобицької міської ради Михайло Марченко, який наголосив на важливості зустрічі та обміну досвідом щодо впровадження програми «Афлатот». Директор закладу Леся Цінцірук акцентувала увагу учасників зустрічі на актуальності соціально-фінансової освіти з дошкільного віку, як базової щодо формування пізнавальної активності  та сталої поведінки дитини в навколишньому середовищі, формуванні соціально-громадянської компетеності дошкільника в перед шкільний період.

Учасників семінару було ознайомлено з історією створення програми, як ґрунтовного та системного досвіду педагогів Нідерландів, її  метою, цілями, структурою та ключовими елементами, досвідом впровадження програми у Львівській області.

Людмила Разумна  презентувала алгоритм впровадження програми «Афлатот» в ЗДО №11 через:  вивчення нормативно-правових та програмових документів, ознайомлення всіх учасників освітнього процесу з програмою, створення творчої групи, перспективне планування освітньої роботи з дітьми 4-5 років, проведення методичних заходів та відкритих показів освітніх заходів з дітьми. 

Було наголошено на тому, що робота педагогічного колективу  здійснюється на діагностично-прогностичній основі. В листопаді 2022 року проведено  моніторинг з метою вивчення рівня обізнаності педагогів та батьків щодо соціально-фінансової освіти дошкільників в умовах закладу дошкільної освіти та родини. Узагальнення результатів сприяло виробленню стратегії у взаємодії ЗДО та родини. Мета стратегії – реалізація освітніх завдань соціально-фінансового спрямування.

Особливу увагу було приділено питанню інтеграції завдань програми «Афлатот», як додаткового навчального курсу, в освітній процес закладу дошкільної освіти. Наголошено на тому, що педагоги включають розділи та модулі програми в освітній процес закладу дошкільної освіти.

Курс допомагає дітям усвідомити хто вони і як взаємодіяти з іншими людьми. Акцентує увагу на ролі сім’ї та сімейних цінностей. Надихає дошкільників вивчати свої права і обов’язки. Допомагає їм ознайомитися з поняттями «гроші» і «можливості» через використання методики активної участі та ігрових технологій.

В ході роботи семінару презентовано методичні напрацювання та  дидактично-розвивальні матеріали до занять за програмою «Афлатот», матеріали педагогів до вже проведених занять.

На звершення зустрічі було проведено обговорення результатів роботи в ході якого визначено подальшу співпрацю з педагогічними колективами ЗДО «Сонечко» с. Рихтичі та ЗДО «Лис Микита» с. Нагуєвичі, презентації досвіду роботи педагогічних колективів серед педагогів-дошкільників Дрогобиччини.

Людмила Разумна,

вихователь-методист ЗДО №11 «Світлячок»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *